Nyhedsbreve


01-05-2000 :
----------------------------------

Denne gang kan du læse om.:

- Opdateret www.sydpolen.dk
- Samarbejdspartnere
- Dusør!
- Antarktis - 90 grader Syd.
- En ekspedition til Sydpolen skal da have et logo!
- Grønlands udstyret til salg!
- Hvordan gik det så på Svalbard turen? - Se blandt andet billederne i Galleriet
----------------------------------

Opdateret www.sydpolen.dk
==============================
Vores website er blevet opdateret på flere områder:
- Der er kommet en DOWNLOAD side, hvor du blandt andet kan downloade flotte tapeter til skrivebordet (wallpaper) på din computer

- VIDSTE DU AT er løbende blevet opdateret

- Websiten har fået en INDEKS side, hvor du hurtig kan danne dig et overblik over indholdet på www.sydpolen.dk

- GALLERI er løbende blevet opdateret med nye billeder


Samarbejdspartnere
==============================
Det er med glæde, at vi kan meddele, at vi har indgået endnu to aftaler med samarbejdspartnere. Vi kan endvidere fortælle, at vi også har fået en aftale på plads med levering af artikler til en stor dansk avis. Af tekniske årsager kan vi ikke på nuværende tidspunkt oplyse nogle navne.

Dusør!
==============================
Kender du en virksomhed som kunne tænke sig "En dag med Danish South Pole Expedition 2000"?
Det bliver en dag hvor ledelse, samarbejde og kommunikation kommer til sit yderste. Dagen bliver oplevelsesrig! Deltagerne bliver udsat for de prøvelser, der gennemleves på en Sydpolsekspedition. Når alle odds er imod, bliver de ting, som man til daglig finder simple og problemfrie, pludselig komplekse og problemfyldte.
Dagen gennemføres i samarbejde med højt uddannede ekspeditionsledere fra henholdsvis Søværnets Frømandskorps og Slædepatruljen SIRIUS.
Vi udbetaler selvfølgelig en pæn dusør (en 3- lags Gore-Tex jakke og en fleecejakke. Begge genstande er lig med dem, som vi skal gå med til Sydpolen), hvis du sætter os i forbindelse med en virksomhed der køber et kursus.
Ring venligst til Kristian på +45 40904157 eller E-mail: post@sydpolen.dk

Antarktis - 90 grader syd!
==============================
"400.000 skolebørn og andre interesserede vil lære om Antarktis og følge Danish South Pole Expedition 2000 gennem et undervisningstilbud, som aldrig er set før i den danske undervisningsverden!"
Oplægget er et resultat af et samarbejde vi har indgået med firmaet SkoleMedi@. Sammen med SkoleMedi@ har vi lavet et banebrydende undervisningsmateriale om Antarktis. Grundelementerne er de geografiske, biologiske og historiske forhold på dette fjerne og anderledes kontinent. En væsentlig del af materialet fokuserer også på gamle dages ekspeditioner og de storpolitiske forudsætninger og følger af disse.
Helt afgørende i materialet er, at Sydpolsekspeditionen er nærværende og levende for de danske skoleelever.
Du kan læse om SkoleMedi@ på www.skolemedia.dk

En ekspedition til Sydpolen skal da have et logo!
==============================
Ja den skal, og det har den også fået!! Et flot et endda. Den norske reklamemand Lars Ebbesen, som nogen måske kender fra ekspeditionen "Unarmed to the South Pole", har lavet vores logo. Vi er meget glade for det og stolte. Du kan blandt andet se det på DOWNLOAD siden. Det er bare at følge recepten, så får du et flot wallpaper på din pc og vil blive mindet om Sydpolsekspeditionen, hver morgen du tænder for din pc :-)

Grønlands udstyret til salg!
==============================
Kunne du tænke dig at købe noget af vores udstyr fra Grønlands ekspeditionen i foråret? Alt udstyret er selvfølgelig vasket og i perfekt stand.
Af gode tilbud kan vi blandt andet nævne: Fire personers rødt Hilleberg telt med snekanter og ekstra stænger, solpaneler, et sæt (helt nye) fjeldski med bindinger osv.

I den nærmeste fremtid lægges en side op på www.sydpolen.dk , hvor du kan se hvad vi har til salg.

Hvordan gik det så på Svalbard? (Se billeder fra turen i GALLERIET)
==============================
Isbjørne angreb.
KAAPOOW!! Lyden af alarm minen der gik af uden for teltet, fik os til at vågne med et ryk. I løbet af nul komma fem kom vi ud af soveposen medens vi skreg af vores lungers fulde kraft "ARRRHHHHH". Kristian greb geværet der lå imellem os og begyndte hurtigt at åbne lynlåsen til den ene telt udgang. Jeg greb signalpistolen og seks patroner. Vi nåede akkurat samtidig ud af teltet fra hver sin udgang og stod i vores undertøj i let snefald, minus atten grader, medens vi skreg og fægtede med arme og ben. "Den er her!" råbte jeg og lagde an til et skræmme skud med signalpistolen. Kristian kiggede på mig og sagde "Gregers, hvis nu vi tænker os at isbjørnen stod der lige foran dig, så må du sgu ikke stille dig imellem mig og isbjørnen. Så kan jeg jo ikke komme til at skyde med geværet, hvis det skulle være nødvendigt ". "Nåh, nej det har du nok ret i, det er nok ikke så smart at gå ind i hinandens skudlinie..".
Vi ville for alt i verden undgå at skyde en isbjørn, der trængte ind i vores lejr. Vi øvede derfor forskellige scenarier igen og igen. Denne gang simulerede vi at en isbjørn gik ind i den tynde wire vi havde spændt rundt om vores lejr. Wiren var forbundet til små miner, der gik af med et ordentlig smæld hvis de blev udløst. Det ville så forskrække en eventuelt indtrængende isbjørn og vække os inde i teltet.
Signalpistolen kunne bruges til at skræmme isbjørnen væk. Vi kunne råbe og skrige og affyre nogle knaldskud. Alt sammen ting der skulle ske inden vi i yderste konsekvens tog geværet i brug. Men det krævede at vi var godt forberedte og øvede igen og igen. "Hold kæft hvor er det koldt", sagde jeg "kunne du ikke vente med at sige KAAPOOW til det var solskin?". Rystende af kulde gik vi små grinende tilbage til vores soveposer. Det måtte være nok isbjørne træning for den nat!

Langt Års Byen?
Det var tre dage siden vi kom op til den lille øgruppe Svalbard, og det var vores tredje nat i teltet. Alt vores udstyr var heldigvis kommet op med samme fly som os selv. Vi kunne hurtigt samle udstyret i pulkene og begive os på vej, samme dag som vi ankom. Formålet med turen var ikke at gå en lang tur, men at afprøve vores nye udstyr til Sydpols ekspeditionen under kolde forhold.
Vi havde derfor planlagt en fem dages tur, der gik ud fra Longyearbyen, sjovt navn for øvrigt ik`? "Langt års byen", navnet kom fra en amerikansk forretningsmand John Munroe Longyear, som i begyndelsen af 1900 tallet drev et antal kulminer i området. Vores rute gik videre ind i bunden af Adventfjorden og over på den modsatte side af fjorden. Her ligger der et lille forladt minesamfund, der kaldes for Advent City. De faldefærdige bygninger ligger side om side med små velholdte sommerhuse og danner en interessant kontrast.
Fra Advent City gik vi op gennem Hannaskogdalen til målet for vores lille tur, Knorringbreen. Den svenske geolog Baron Gerard Jakob De Geer foretog i slutningen af 1800 tallet en mængde ekspeditioner til Svalbard. Han havde en topograf med på to af turene, der hed Kaptajn Otto Wilhelm von Knorring. Den gang brugte man at hædre de folk, der på forskellig hvis havde hjulpet ekspeditionerne og Hr. Knorring havde altså fået opkaldt en gletsjer efter sig.

Sidste mand tilbage til pulkene er en finke!
"Hmmm, det ser ret stejlt ud, vi kommer sgu ikke derop med pulkene" Jeg kiggede på Kristian og han nikkede og sagde "hvad med om vi satte pulkene her og så bare gik op til Hr. Knorring`s gletsjer på ski?".
Hurtigt fik vi koblet os ud af pulkene og satte i gang op i kanten af gletsjeren. Det var blevet mærkbart koldere den sidste time, hvor vi var kommet nærmere på gletsjeren og der blæste en kold vind. "Hold fast mand det er stejlt, det er fast arbejde det her". Vi var gået over til at gå sidelæns i kanten af gletsjeren, da vi ikke længere kunne gå med "sildeben". "På toppen venter belønningen!" sagde Kristian og kiggede op på toppen, der tronede over vores hoveder. Sveden begyndte at pible frem og løb ned over vores ellers røde næser.
Efter en lille time nærmede vi os toppen af gletsjer kanten. Vi holdt åndedraget medens vi tog de sidste skridt og kunne så endelig se hele Knorringbreen ligge under os. Det var et fantastisk syn, ikke en vind rørte sig, knaldblå himmel og så lå gletsjeren der som et stort urørt hvidt hav. Gletschere må absolut regnes blandt naturens flotteste og mest kraftfulde udtryksformer. Med deres bredde på ofte flere kilometer og adskillige kilometers længde, begraver de millioner af tønder land, mens de ubarmhjertigt og langsomt kryber hen over nogle af jordens mest øde egne.
Vi satte os ned på hver sin sten og sad bare og kiggede ud over det fantastiske landskab. Langt dernede bag os, stod vores pulke i skyggen af gletsjer kanten. Alt det nye udstyr havde fungeret perfekt. Vores nye telt havde god plads og var let at slå op. Pulkene "klatrede" fint over ujævnheder uden at vælte og i det hele taget følte vi at alt vores udstyr nu var nær optimalt og klar til Sydpolen.
"Nå du, vi har langt hjem, skal vi ikke se og komme ned til vores pulke og slå lejr? Så giver jeg en kop kaffe!". Kristian rejste sig fra stenen og strakte ryggen. Han strakte mig sin hånd og jeg fik også rejst mig op og rystet kulden ud af kroppen. Vi tog skiene på igen og begyndte at køre langsomt ned af kanten. Vi var begyndt at fryse og kiggede på hinanden medens vi satte farten op; "Sidste mand ned til pulkene er en finke!"

Kort om Svalbard
- Svalbard er en del af kongeriget Norge.
- Totalarealet er cirka 62.000 kvadrat kilometer - det svarer til 1,5 gange Danmarks areal.
- 2/3 af øgruppen er dækket af is.
- Der bor ca. 1500 nordmænd på Svalbard. De fleste i Longyearbyen.
- Der bor ca. 1500 russere på Svalbard. De fleste i minebyen Barentsburg.
- Det antages at der er ca. 2000 isbjørne på Svalbard.
- Gennemsnits temperaturen om sommeren er + 6 grader celsius , om vinteren - 14 grader.
- Midnatssolen dukker op 20. april og holder sig over horisonten til 22. august.
- For yderligere information se: http://www.svalbard.net/

Til forsiden

12-02-2001

FOREDRAGSTURNE OG BOGUDGIVELSE PÅ VEJ

12-02-2001

SYDPOLS EKSPEDITIONEN PÅ DR TV

25-01-2001

KRISTIAN OG GREGERS HJEMME TORSDAG AFTEN

24-01-2001

SYDPOLSFARERNE UDMARVEDE EFTER EKSPEDITIONEN

23-01-2001

NÆSTE STOP CHILE

21-01-2001

HJEMREJSEN BEGYNDT

20-01-2001

VERDENS MEST GÆSTRFRIE STED

17-01-2001

EKSTRA: NYE FOTOS FRA SYDPOLEN

17-01-2001

SKAL BEDE OM GODT VEJR TRE STEDER

15-01-2001

CHAMPAGNEFEST FOR DANSK SYDPOLS EKSPEDITION

13-01-2001

DANSK SYDPOLS EKSPEDITION I MÅL

12-01-2001

FINALE MED VEJRET SOM MEDSPILLER

11-01-2001

EN GOD DAG MED MINUS 31 GRADER

10-01-2001

TUNGT FØRE, MEN HØJT HUMØR PÅ DE SIDSTE ETAPER FØR SYDPOLEN

07-01-2001

SUVERÆN DANSK PRÆSTATION PÅ ANTARKTIS

05-01-2001

FARTEN ØGET TRODS UHELDET

02-01-2001

KRITISK TAB AF DUNJAKKE OG UDSTYR

31-12-2000

FEJRER NYTÅRET MED EN HVILEDAG

30-12-2000

TVUNGET UDENOM OMRÅDE MED DYBE SPRÆKKER

25-12-2000

FEJREDE JULEN OG 86. BREDDEGRAD

22-12-2000

HVID JUL MED KYLLING I KARRY OG KIKSEKAGE

20-12-2000

HYGGER SIG TRODS LIDT MISMOD, SKADER OG SURE SOKKER

18-12-2000

INGEN MAIL FRA KRISTIAN OG GREGERS I OTTE DAGE

14-12-2000

Julekort fra Kristian og Gregers

14-12-2000

SOM ET SCHWEIZISK URVÆRK

10-12-2000

HØJT TEMPO KOSTER KRÆFTER

07-12-2000

FULD FART PÅ EKSPEDITIONEN

03-12-2000

HVILEDAG

30-11-2000

ANTARKTIS ER DEJLIG

28-11-2000

SMÅSKADER KRÆVEDE EN HALV HVILEDAG

24-11-2000

EN HÅRD OG KOLD DAG

22-11-2000

OVER SNESKAVLER OG FORBI SPRÆKKER

20-11-2000

HÅRD START PÅ EKSPEDITIONEN

19-11-2000

DANSK SYDPOLS EKSPEDITION PÅ VEJ

18-11-2000

"EN HILSEN FRA ANTARKTIS"

18-11-2000

ENDELIG FREMME I PATRIOT HILLS

17-11-2000

MED COMPUTERE OG DIGITALE KAMERAER SOM PÅKLÆDNING

17-11-2000

FEDT FOR FIGHT, 11/17/00

15-11-2000

"EN ARKTISK ROSE OMKRANSET AF TORNE", 11/15/00

12-11-2000

DET HANDLER OM AT UDLEVE SINE DRØMME

12-11-2000

MÅ OPGIVE AT NÅ SYDPOLEN INDEN NYTÅR

09-11-2000

BREV FRA KRISTIAN: TÅLMODIGHED ER EN DYD,

09-11-2000

BREV FRA GREGERS: DET RUSSISKE FLY SENDT AF STED,

08-11-2000

MED VEJRET SOM OVERMÆGTIG MODSTANDER

06-11-2000

I GODE VENNERS LAG,

06-11-2000

TÆT PÅ AFGANG TIL PATRIOT HILLS

03-11-2000

AFREJSEN UDSAT TIL SØNDAG ELLER MANDAG

03-11-2000

NYTTIG VENTETID PÅ CONDOR DEL PLATA, 11/3/00

02-11-2000

MØDE MED CHILENSK BARFODSTRÆNER

02-11-2000

TWIN OTTERNE NÅEDE KUN HALVVEJS,

31-10-2000

FLYVEVEJR FÅR SPÆNDINGEN TIL AT STIGE

30-10-2000

Nyhedsbrev 22: DÅRLIGT VEJR I PATRIOT HILLS

30-10-2000

Nyhedsbev 21: EKSPEDITIONENS UDSTYR GODKENDT

30-10-2000

Nyhedsbrev 20: SLOVENSK EVENTYRER FØRST AFSTED

28-10-2000

Nyhedsbrev 19: HEKTISK FLYAKTIVITET I PUNTA ARENAS

27-10-2000

Nyhedsbrev 18: I SELSKAB MED SCHMEICHEL , LAUDRUP OG KIPKETER

27-10-2000

Nyhedsbrev 16: EVENTYRERNES HOTEL

27-10-2000

Nyhedsbrev 17: EN KÆRKOMMEN GÆST BANKER PÅ,

25-10-2000

Nyhedsbrev 15: KÆMPER MOD VÆGTEN I PULKENE,

25-10-2000

Nyhedsbrev 14: CYKLENDE TANDLÆGE VÆKKER OPSIGT,

20-10-2000

Nyhedsbrev 13: ETABLERER BASEN I PATRIOT HILLS,

19-10-2000

Nyhedsbrev 12: FREMME I VERDENS SYDLIGSTE BY,

01-08-2000

Nyhedsbrev 11: AFREJSEN NÆRMER SIG,

01-07-2000

Velkommen til nye læsere og velkommen til nyhedsbrev nr. 10

01-06-2000

Velkommen til nye læsere og velkommen til nyhedsbrev nr. 9

01-05-2000

Velkommen til nye læsere og velkommen til nyhedsbrev nr. 8

01-04-2000

Velkommen til nye læsere og velkommen til nyhedsbrev nr. 7

01-03-2000

Velkommen til nye læsere og velkommen til nyhedsbrev nr. 6

01-02-2000

Velkommen til nye læsere og velkommen til nyhedsbrev nr. 5

01-01-2000

Velkommen til nye læsere og velkommen til nyhedsbrev nr. 4,

01-12-1999

Velkommen til nye læsere, og velkommen til nyhedsbrev nr. 3

01-11-1999

Velkommen til nye læsere, og velkommen til nyhedsbrev nr. 2

01-10-1999

Velkommen til det første nyhedsbrev,