Facts


Størrelse

Klima

Antarktis fakta

Ozonhullet over Antarktis

Antarktis - ekstremernes kontinent


Antaktis er klodens koldeste, tørreste, mest blæsende og højest beliggende verdensdel. Det eneste kontinent, hvor mennesket aldrig har bosat sig permanent.

Ant-arktis betyder “modsat Store Bjørn” (stjernebilledet omkring Nordpolen). Det antyder, at man i århundreder har anet, at der var et kontinent omkring Sydpolen, men vi skal frem til 1819, før en amerikansk hvalfanger som den første fik landkending af ekstremernes kontinent.

99,6 procent af Sydpolarlandets 14,2 mio km2 er dækket af is og sne. Ligesom Grønlands indlandsis består isdækket på Antaktis af et kilometertykt skjold af sammenpresset snefald gennem tusinder og atter tusinder af år. Isdækket er op til 4,7 km tykt og giver Antarktis en gennemsnitshøjde på 2.300 m. Det indeholder 90 procent af klodens is og 70 procent af verdens samlede mængde ferskvand.

Hvis man kunne fjerne isdækket, ville man i den vestlige del se en mængde små, bjergrige øer stikke op af havet - i stil med Indonesien. Den østlige del er under isen et sammenhængende landområde på størrelse med Australien.

Hvis Antarktis var et land, ville det være verdens næststørste - efter Rusland. Men klodens sydligste kontinent tilhører hele menneskeheden. Lande, som repræsenterer 80 procent af Jordens befolkning har underskrevet en traktat, som skal sikre Antarktis som et militærfrit og så vidt muligt forureningsfrit område, som kun benyttes til fredelige forskningsaktiviteter.

Antarktis - ekstremernes kontinent

Historie

Klima

Flora og fauna

Miljø

Den Antarktiske traktat

Forskning

Til forsiden